egyedi konyhabútor kivitelezése
2021. 10. 15.

Asztalosmunkáink az Otthon Magazinban

Ennek az Otthon Magazinban bemutatott háznak az egyedi tervek alapján készített bútorait mi készítettük. Olvassátok el a cikket - az asztalosmunkáról szóló részt ki is emeltük!

Otthon Magazin: Családmodell

A vidéki, kertvárosi ház fiatal tulajdonosai hosszú távra terveztek. Pontosan tudták, hogy mit akarnak, átgondolták, hogy mire van szükségük most, és számításba vették azt, hogy hogyan tudnak évek múltán is - ha majd bővül a család-kényelmesen élni itt. Az életfilozófiájuk, a jövőt tekintő terveik világosak voltak, a két szintes ház szerkezetkészen állt, amikor felkérték az építészmérnök- lakberendező párost, Fogl Szilviát és Istvándi Horváth Beátát , hogy tervezzenek számukra lakható otthont.

Előszoba

Bézs-vörösesbarna az uralkodó színpár az egész lakásban, még a magas fényű gres padlólapot is barna fabetétek tarkítják, s a szépen osztott, kontrasztos felületek sajátos ritmust kölcsönöznek a térnek.

Nappali

A teljes berendezés a Konyhashow Bútorstúdióból származó, lengyel Vis á vis bútorcsalád tagjaiból áll össze. Praktikus és mutatós is a hátpanel alumíniumsíneire tetszőlegesen rögzíthető elemekből álló polcrendszer. A szebbnél szebb növényekre a Galagonya Virágműhelyben találtak rá vendéglátóink. Szőnyegszerűen csíkozott a nappali laminált parkettája, mely jelképesen a társalgósarok helyét jelöli ki. A kényelmes, modern formatervezésű bézs ülőgarnitúra a Kikából származik. A keretre nyíló, hatalmas teraszajtókat, ablakokat nem takarja függöny, az árnyékolást az Ikeában kapható farolókkal oldották meg.

Három órán keresztül tudnánk megállás nélkül mesélni erről a házról- mondja Istvándi Horváth Beáta lakberendező, aki-akárcsak állandó munkatársa, Fogl Szilvia - egyik legkedvesebb munkájának tartja e kertvárosi otthon berendezését. - Remekül együtt tudtunk működni a megrendelőkkel - folytatják szinte egymás szavába vágva a tervezők - , mert nagy vonalakban megvoltak a határozott elképzeléseik , de azon belül hagytak bennünket szabadon alkotni. Nem volt bizonytalankodás, a megbeszéléseken pontos útbaigazításokat adtak, és határozottan döntöttek , nem kellett a terveket módosítani , átrajzolni.

egyedi konyhabútor kivitelezése

Klasszikus családmodellt állított fel a fiatal házaspár. Kisbabájuk mellé még legalább két gyereket terveznek, életüket kényelemben, nyugalomban kívánják élni, ünnepeiket népes családi – baráti körben akarják tölteni. Ehhez pedig egy hagyományos értelemben vett családi ház, békebeli hangulatú otthon kell. Persze, a tulajdonosok korának és napjaink követelményének is megfelelően modern, korszerű köntösben. Amihez pedig érdekes módon, olykor éppen a hagyományokhoz kell visszatérni. Ilyen merész visszatérés eredménye lett a térszervezés is. A tervezők ugyanis felajánlották a ma oly népszerű konyha- étkező-nappali hármasnak megvalósítását a ház alsó szintjén, de vendéglátóink nemet mondtak. Úgy gondolták, közösségi térnek, vendégfogadásra bőven elegendő hely jut a tágas étkezős konyhában, melyhez nagy terasz is csatlakozik. A meghittebb nappalit pedig leválasztanák, s nem annyira a közösségi térhez, mint inkább az intimebb, családi zónához csatolnák. Így az valóban a pihenést, a csendesebb kikapcsolódást szolgálná. Ugyanilyen biztosak voltak abban is, hogy mindkét szint teljes berendezésére pillanatnyilag nem lesz lehetőségük. Ezért a tetőteret lezárták, és azt kérték a tervezőktől, hogy legyen az alsó szint mielőbb teljesen készen. Berendezett, élhető, lakható. Ne kelljen papírládákon ücsörögve várni, hogy összegyűljön a pénz mindenre, hogy meg legyen a ki tudja milyen drága bútor…

Fógl Szilvia és Istvándi Horváth Beáta tökéletesen teljesítették a feladatot. Egységes szín- és anyaghasználattal, ötletes bútorozással és néhány egyedileg tervezett darabbal meghitt, barátságos és modern otthont alakítottak ki a földszinti területen. A színvilág a meleg tónusú barnák és törtfehérek kontrasztjára épül, egy –egy élénkebb színfolttal – így padlizsánba hajló bordóval és a hálóban zölddel- élénkítve. A formák modernek – könnyedek, a beépített bútorok anyaga konyában, fürdőben egységesen laminált bútorlap. Nézzünk hát körül, figyeljük meg az igényes részletmegoldásokat, a gondos kivitelezést.

A kényelmes előtérből tehát- melynek extra szélességét a bejárattal szemben lévő lépcsőfeljáró határozza meg – balra az étkezős konyhába vezet az út. Szokatlanul tágas terét a széles, íves áthidaló két részre osztja. Egyik felében a tulajdonképpeni konyha kapott helyet, egyedi tervek alapján legyártott bútorával, melyet Fenyvesi Tibor asztalosmester készített Az ő keze munkáját dicséri a két termetes, mégis könnyednek tűnő, ívelt lábú étkezőasztal is. A konyhabútor különlegessége a mennyezetig tartó beépítés, amelynek ritmust, dinamizmust ad az elemek mélységének váltakozása. A gondos kivitelezésnek, a szekrényt körbeölelő fakeretnek és az alumínium élzáróknak köszönhetően az egész roppant elegáns benyomást kelt. Térben álló konyhasziget képezi a munkaterület határát – hozzá csatlakozik az egyik étkezőasztal. Társát a nagy ablak elé állították, s az itt berendezett beszélgetőhely tulajdonképpen a nappali funkcióját látja el.

egyedi háloszobabútor tervezése és kivitelezése

A bejárattól jobbra nyíló, elkülönített nappali társalgósarkát két lépcsőfoknyira lesüllyesztették, így még meghittebb, intimebb a hangulata, melyet a padlószint alá ültetett – és ott megfelelően szigetelt – hatalmas, zöld növények is különlegessé tesznek. A már az előszobából is ismert Vis á vis lengyel bútorcsalád polcrendszere itt mattüveges tárolóelemekkel és görgős televízióállvánnyal is kiegészül. A csíkokban lerakott, bézs – barna laminált padlóburkolat által kijelölt helyen berendezett társalgósarok meghittségét a meleg színű falfestés is tovább fokozza.

A nappali mellé szervezett intim zóna, a háló – és a fürdőszoba egysége. Előbbi vidám, ám kellőképpen visszafogott, sárga és zöldes árnyalatokba pompázik. Különlegesség itt is akad: az ágy fölötti, éjjeli szekrényt is helyettesítő vízszintes falfülke és az ablakhoz közeli, függőleges polcokkal hasznossá tett beugró a lakás egészére jellemző, mértani vonalvezetését, „csíkozást”idézi vissza. Ugyanez a motívum teszi izgalmassá a szintén bézs-barna kombinációjú fürdőszobát. Vízszintes osztású kerámiaburkolatába hosszanti csíkot vág a tükör két oldalán futó fakeret, körben pedig barna- homokszín csempecsík díszíti a falat.

Határozott elképzelések, egészséges életfilozófia és bizalom a megrendelők oldaláról, empátia, szakmai tudás és kreativitás a tervezők részéről –voltaképpen egyszerűnek tűnik „az igazi otthon” receptje...

Fürdőszoba

A konyhabútor anyagára és lebegő alsó szekrényelemeire rímel az egyedi gyártású mosdószekrény. A falat vízszintes osztású, bézs csempelapok borítják, a körbefutó, barna-homokszín csík és tükör különleges kerete a lakás mértani motívumrendszerébe illeszkedik.